Брчко: Породице погинулих и несталих Срба не остварују своја права

Представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, одржали су данас у Брчком трибину на којој су упознали породице о процесу тражења несталих лица српске националности у БиХ и њиховим правима.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Недељко Митровић рекао је да ова категорија становника у Брчком није довољно информисана о својим правима.

“То се прије свега односи на постхумна одликовања, стамбено збрињавање породица, запошљавање, те наплату ратне штете, која је у дистрикту, као проблем, најзаступљенија”, додао је Митровић.

Члан Иницијативног одбора потомака и дјеце несталих и погинулих бораца у Брчко дистрикту Сњежана Новаковић каже да је овај одбор иницирао данашњу трибину да би се разговарало егзистенцијалним питањима породица погинулих.

“Наш циљ је да апелујемо да републичка и локална власт пронађу заједничка рјешења и помогну дјеци погинулих бораца да буду приоритети приликом запошљавања и рјешавања стамбених питања”, истакла је Новаковићева.

Она је нагласила да се права дјеце погинулих бораца у Брчком не поштују, те да ће, ако се ускоро не ријеши статус ове категорије становништва, дистрикт имати велики број социјалних случајева.

Супруга погинулог борца Горана Ђорђевић каже да не остварује никаква права, да јој је кћерка већ десет година незапослена. “Она као кћерка погинулог борца нема никаква права и није приоритет при запошљавању овдје у дистрикту”, истакла је Ђорђевићева.

Чланови одбора потомака и дјеце несталих и погинулих бораца у Брчко дистрикту кажу да је у току њихова регистрација, те да ће након вечерашње трибине почети активније да се баве питањима и проблемима породица погинулих и несталих бораца.

Извор: Срна