Обиљежен Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату

Служењем парастоса за више од 37.000 погинулих српских борца и цивила у Републици Српској, у бањалучком Храму Христа Спаситеља је обиљежен Дан несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, положени су вијенци код споменика погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци и код Спомен-костурнице на Новом гробљу.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је незадовољство начином на који функционише Институт за нестала лица у БиХ.

– Незадовољни смо чињеницом да институције Републике Српске не могу да утичу на рад органа Института када је ријеч о избору кадрова, организацији, активностима и функционисању Института. – истакла је Цвијановићева након што је положила вијенац на споменик борцима погинулим у протеклом рату на бањалучком гробљу Свети Пантелија.

Нагласила је и да је посебно незадовољна чињеницом да су смањена средства за ексхумације и идентификације и да се то “мора бити враћено у нормалу”. Позивајући се на податке удружења из Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је идентификовано више од 5.500 бошњачких жртава рата, а свега 315 српске националности.

– Очекујемо да људи који чине власт на нивоу БиХ из Републике Српске воде интензивне активности да би се ушло у реформу Института коју све ове године заговара Српска, с циљем да организације и институције Републике Српске имају адекватну заступљеност у том институту. – поручила је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је Институт за нестала лица БиХ у рукама бошњачке политике, да је евидентна дискриминација српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, те да се њихов број покушава умањити.

Савановић је данас, након полагања вијенаца на спомник погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу Свети Пантелија поводом Дана несталих, у изјави новинарима изразио незадовољство радом Института за нестала лица БиХ у погледу ексхумација и идентификација српских жртава рата.

– До оснивања Института за нестала лица БиХ 2008. године, на простору Републике Српске од 5.280 несталих идентификовано је 3.454 , али након тог периода биле су свега 33 српске идентификације. – навео је Савановић.

Савановић је подсјетио да се недавно састао са невладиним организацијама из Републике Српске и да је тада закључено да се мора вршити политички и сваки други притисак на Савјет министара да се изврши реформа Института за нестала лица БиХ, да би се процес тражења несталих Срба довео до краја из поштовања према породицама погинулих из Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је дужност свих у Српској да његују сјећање на српске жртве, да их поштују и обиљежавају овакве датуме.

– Показивање пијетета за ове догађаје требало би да важи за све подједнако и да се бар овдје не дијелимо на позицију и опозицију, због чега позивам да убудуће припадници опозиције не бојкотују овакве догађаје. – рекао је Стевандић новинарима, након што је са делегацијом Народне скупштине положио вијенац на споменик погинулим борцима.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је новинарима да је у БиХ у потпуном застоју процес тражења несталих бораца и цивила Републике Српске.

– Немамо шта очекивати у погледу убрзања овог процеса ако се одабир кадрова у Колегијуму директора Института за нестала лица БиХ буде вршио на основу политичког намиривања поједнаца, како је сада на сцени. – истакао је Митровић.

Он је рекао да ће се Организација залагати за запошљавање 1.304 дјеце погинулих бораца и стамбено збрињавање борачких категорија.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је застој у процесу тражења несталих лица српске националности могуће отклонти једино реформом Института за нестала лица БиХ.

– Забрињавајућа је чињеница да је од почетка рада Института за нестала лица БиХ идентификовано више од 5.500 Бошњака, а свега 316 Срба. – рекао је Срни Којић, који је данас присуствовао обиљежавању Дана несталих код спомен-костурнице на бањалучком Новом гробљу.

Којић истиче да то показује какав је однос Института према српским жртвама рата.

Он је напоменуо да у Споразуму о суоснивачима Института има доста недостатака.

– Имамо апсурд да је начин одлучивања у Управном одбору Института консензусом, а консензусом се сматра то да само један представник једног народа дигне руку, а треба имати у виду и чињеницу да Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ предлаже по једног члана из сваког народа. – рекао је Којић.

Он је нагласио да управо због тога Република Српска захтијева реформу Института за нестала лица БиХ.

– Друга нелегална ствар је да чланови Управног одбора Института испред Савјета министара могу бити изабрани путем јавног конкурса и уз мишљење и сагласност ентитетских влада. Није било јавног конкурса, нити је тражено мишљење на именовање кадрова у Институту. – истакао је Којић.

Он је закључио да је лоша порука да тај нелегани Управни одбор бира Колегијум директора Института и да је то “наставак ароганције у раду Института”.

У Бањалуци је данас промовисано треће допуњено издање монографије “Не заборави, вољена земљо”, аутора Славише Сабљића у издању Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Аутор монографије Славиша Сабљић рекао је да је прикупљајући материјале за ову књигу прешао 150 кућних прагова српских породица пуних бола приликом чега је дошао до закључка да је српски народ стамен, без обзира на трагедију и бол коју је доживио и да га ништа не може “бацити под ноге”.

– Без обзира на трагедију и бол коју је доживио, српски народ остаје стамен за своју земљу, за коју су погинули његови најмилији чланови породица. – истакао је Сабљић.

Он је посебно указао на случај српске мајке Божане Делић, која је у протеклом рату изгубила укупно 11 чланова породице, међу којима четири сина, кћерку, унуку, три зета и два најближа рођака.

– Мислим да је трагедија да за Српкињу Божану Делић, која је изгубила укупно 11 чланова породице, нико у свијету није чуо, за разлику од Бошњакиње Мунире Субашић, која је у рату изгубила два члана породице у Сребреници, који су били борци такозване Армије БиХ. – поручио је Сабљић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да трећа допуњена монографија садржи податке о страдању 131 српског цивила.

Митровић је рекао да је до 80 одсто српских цивила, чија се судбина помиње у овој књизи, страдало 1992. и 1993. године, истичући да је ово био увод у рат у БиХ.

– Наша намјера је да ова монографија буде један прилог историји српског народа, да никада не би били заборављени стравични злочини над српским цивилима. – истакао је Митровић.

Прије промоције монографије, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је Митровићу указ о додјели 200 постхумних одликовања – Медаља заслуга за народ породицама погинулих које је предсједник Републике Српске одликовао поводом обиљежавања Дана погинулих и несталих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Ова одликовања биће накнадно уручена породицама погинулих бораца у сарадњи са мјесним и градским организацијама породица погинулих и борачких организација.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Бањалуци је данас обиљежен Дан несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Осим Цвијановићеве, вијенце су на споменик погинулим борцима положили изасланик предсједника Републике Српске, делегација Народне скупштине Српске, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Вијенце су положиле и делегације Савеза удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Савеза логораша Српске, те републичких удружења ветерана, цивилних жртава рата, делегације Града Бањалуке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и делегација Српске координације удружења несталих лица са простора бивше Југославије.

Представници Републичке организације испред Храма Христа Спаситеља поставили један дио фотографија погинулих и несталих из Српске, да би указали да се и грађани морају ангажовати да би се пронашли и идентификовали сви нестали са пописа из Републике Српске.

У оквиру обиљежавање Дана несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату који је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова ,у Банском двору промовисана је књига “Не заборави, вољена земљо”.

Извор: РТРС