Одати почаст онима који су стварали Републику Српску

Чланови Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина обиљежили су полагањем вијенаца и цвијећа на централном споменику у овом граду 15. септембар – Дан погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске.

– Сваке године окупљамо се како би обиљежили Дан погинулих и несталих бораца ВРС, како бисмо одали почаст нашим најмилијим, који су погинули стварајући Републику Српску. – изјавио је предсједник ове организације Мишо Полетан.

Полетан је навео да су у рату изгубљени очеви, синови, браћа и сестре, али да у свакоме ко је остао иза њих има довољно љубави, снаге и воље да Републику Српску учини бољим мјестом за живот.

– Порука коју шаљемо са овог мјеста јесте да дјеца погинулих и несталих бораца и њихове породице никада више неће бити разједињени, бићемо сложни, те ћемо настојати да радимо у интересу наших категорија, али и за добробит Српске и свих њених становника. – истакао је Полетан.

Предсједник Одбора за тражење несталих града Бијељина Добринка Трифковић навела је да је процес тражења несталих застао у тренутку када је основан Институт за тражење несталих БиХ, а који је пристрасан и тражи само бошњачке жртве, док су српске занемарене.

– Ми инсистирамо на интензивирању тражења несталих Срба јер имамо породице које изумиру, а њихове најмилије нема ко да тражи, нити ко да сахрани. У Бијељини тренутно имамо четири тијела која нема више ко од њихових најмилијих да сахрани. То је жалосно. – нагласила је Трифковићева.

Дијете погинулог борца, Александар Капетина, рекао је да данашњи дан није обичан, већ дан који треба да подсјети на све жртве које су дате за стварање Српске.

– Нама се понекад чини да све временом полако пада у заборав, те чинимо све да освјежавамо памћење, сјећање на њих. – навео је Капетина.

Полагању вијенаца на централни споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату у Бијељини, претходио је помен у цркви Светог Ђорђа.

Извор: Срна