“Не заборави, вољена земљо”

Већина српских породица са троје и више погинулих, нарочито када је ријеч о цивилним ратним жртвама живи у лошим условима, рекао је у Бијељини предсједник Организације породица погинулих, заробљених и несталих бораца и цивила Републике Српске Недељко Митровић.

Процес тражења несталих је у потпуном застоју кажу у Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

На списку несталих из Републике Српске води се још 1.672 лица, од којих је преко 1.000 цивила, истакнуто је поред осталог на сједници Предсједништва Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Републике Српске која је одржана у Бијељини.

Проблем тражења несталих је почео заједно са почетком рада Института за тражење несталих кажу у овој организацији и додају да су незадовољни и радом Суда и Тужилаштва.

Институт за тражење несталих лица БиХ има организационе и кадровске проблеме, а процес тражења несталих лица је политизован и дискриминаторски, сматрају у овој организацији.

О проблему тражења несталих ријечи је било подсјећа Митровић ових дана и са премијерком, али адекватног ријешење за сада нема с обзиром на чињеницу да се и Међународна комисија повлачи из овог процеса.

На данашњој сједници предсједништва ове организације разматран је и приједлог извјештаја о раду. Предсједник ове Организације Недељко Митровић подсјећа да су тек прије петнаест дана запримили рјешење од министарства о расположивим средствима за ову годину, па како истиче тај износ је нешто већи од 100.000 марака што како истиче Митровић и није довољан износ.

Породице погинулих бораца с обзиром на нешто веће инвалиднине и живе солидно каже Митровић, међутим додаје са породицама цивилних жртава рата није такав случај. Многи од њих напомиње он нису остварили никаква права.

Није завршен ни процес стамбеног збрињавања, очекује се усвајање уредбе за пројекат два стамбеног збрињавања гдје је преко 1.000 оних који нису успјели ријешити своје стамбено питање истиче Митровић. Дјеца погинулих бораца још увијек чекају на запослење, у Српској је њих 1.034 и то је један од приоритетних задатака напомињу у овој организацији.

Сједници Предсједништва ове организације која је одржана у Бијељини, претходило је полагање вијенаца на Централни споменик погинулим и несталим борцима на Градском тргу.

Извор: РТВ БН