Пронаћи све нестале до наредне године

Чланови Удружење породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице поручили су властима у БиХ и институцијама одговорним за тражење несталих да овај процес мора бити завршен у наредној години.

Предсједник овог удружења Смиља Митровић наводи да судови, власт и међународна заједница у БиХ морају помоћи да након 22 године буду пронађена нестала лица из Републике Српске.

“Све се преспоро одвија”, истиче Митровићева поводом 30. августа – Међународног дана несталих.

Они који су задужени и добро плаћени за тај посао не раде ништа, каже она, не одазивају се на састанке и не комуницирају са породицама несталих. Процес тражења несталих треба да буде ослобођен политике, а директори Института за нестала лица да раде на тражењу, додаје она.

“Задужени за овај посао га не раде како би требало. Од истражилаца с времена на вријеме и добијемо неку информацију, али када је ријеч о директорима Института – ми од нашег, српског представника, тражимо да он искључиво тражи српске жртве, да посао усмјери и ка судовима, тужилаштвима и међународној заједници”, наглашава Митровићева.

Она наводи да у овој години на подручју Семберије и Мајевице није пронађено ниједно нестало лице.

“Једино је прије два мјесеца на Мајевици ексхумиран дио посмртних остатака и сада се чека ДНК анализа”, подсјећa Митровићева, оцјењујући да резултата рада у процесу тражења несталих готово да и нема, те да нема ни сарадње породица несталих и института и других институција одговорних за овај посао.

Члан Удружења Зоран Пикулић тражи родитеље, убијене на кућном прагу 1992. године. “Сматрам да се из године у годину све више манипулише несталим јер се политика уплела у све. Ипак, ми, док смо живи, имамо моралну обавезу да тражимо своје најмилије”, истиче Пикулић.

Извор: НТВ Арена