Подршка свједоцима ратних злочина

Фондација „Удружене жене Бањалука“, у сарадњи са удружењима грађана „Виве жене“ и „Медика“, односно, Агенцијом за сарадњу, едукацију и развој „ACED“ , данас је у Бијељини организовала потписивање Протокола о међусобној сарадњи институција и невладиних организација у пружању подршке преживјелим свједоцима у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела родно заснованог насиља на подручју које покривају Окружни суд и Окружно тужилаштво у Бијељини.

Поред ових удружења, Протокол су потписали представници Градске управе Града Бијељина, Окружног суда и Тужилаштва, установе здравствене и социјалне заштите из Бијељине, Зворника и Сребренице, Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељине и Зворника, као и остале невладине организације са овог подручја.

Успостављање сарадње дефинисане Протоколом је дио пројекта „Осигурање приступа правди за свједоке/жртве кроз јачање постојећих и успостављање нових мрежа подршке свједоцима у БиХ“.

Нада Голубовић из Фондације „Удружене жене Бањалуке“, истакла је да свака установа и организација унутар протокола има различиту улогу, са циљем помоћи жртвама насиља. – Већ двије године радимо са установама, а данас смо ту сарадњу формализовали потписивањем овог Протокола. Када се установи да нека особа иде да свједочи, потписнице Протокола ће јој пружати психолошку и правну подршку, као и смјештај током свједочења – појаснила је Голубовићева, додајући да се подршка пружа и онима који су претрпјели ратне злочине и насиље, а који не желе да свједоче. Она је истакла да је свједочење веома стресно за свједоке, те да се нада да ће им, на основу сарадње дефинисане Протоколом, мрежа учесника помоћи да што лакше преброде трауме.

Замјеник градоначелника Бијељине Драган Ђурђевић навео је да ће Градска управа бити орган који ће повезивати потписнице Протокола са подручја Града и једном годишње,преко Центра за социјални рад, обавјештавати Скупштину Града о активностима које је неопходно предузети у склопу овог пројекта.