Дан страдања Срба на Теочаку

Данас је у цркви Светог Ђорђа у Бијељини служен парастос за 58 бораца Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, на мајевичком ратишту у Теочаку.

– Тужне годишњице су прилика не само да тугујемо, него и да будемо поносни на храбре жртве наших очева, синова и браће, који су своје животе дали прије свега како би сачували своје најмилије и на тај начин створили и одбранили нашу Републику. Чувајући сјећање на њих и одајући им пошту, показујемо да нисмо забравили на њихову жртву и да смо достојни да будемо њихови потомци. Као дијете једног од палих хероја, који је свој живот дао управо на подручју Теочака, овај дан носи посебно значење за мене и моју породицу – рекао је Мишо Полетан, предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина, додајући да су погинули борци на мајевичком ратишту у Теочаку били припадници Прве семберске, Прве, Друге и Треће мајевичке бригаде, људи који су живјели на подручју Бијељине, Лопара и Угљевика.

Потпредсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Нико Кисић рекао је новинарима да породице и удружења српских жртава нису задовољни радом Тужилаштва и Суда БиХ јер се истина о злочинима над Србима скрива.

– Тражимо да се ове надлежности врате на ентитете и на окружна тужилаштва и да се коначно почне радити на истраживању ратних злочина над српским жртвама – истакао је Нико.

Кисић је додао да су склоњени и скривени чак и злочини за које се знају извршиоци и налогодавци, са свим доказима, аудио и видео записима, попут злочина у Добровољачкој, Сијековцу, Тузланској колони и злочини Атифа Дудаковића.

Парастос за српске жртве служен је у цркви Светог Ђорђа, након чега је положено цвијеће на централни споменик погинулим борцима на градском тргу у Бијељини.

Цвијеће су на споменик положиле делегације породица погинулих на Теочаку, представници Градске управе, Републичке и Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градске борачке организације у Бијељини и делегација Удружења несталих бораца и цивила “Семберија и Мајевица”.