Парастос за 17 припадника четвртог одреда специјалне полиције Јања

У Бијељини је јуче служен парастос за 17 припадника Четвртог одреда Специјалне полиције Јања који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, а ветерани су обиљежили 24 године од оснивања ове јединице.

Командант Четвртог одреда Специјалне полиције Јања Ратомир Драганић рекао је новинарима код споменика палим саборцима испред Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Бијељина да је Четврти одред формиран 1992. године по налогу министра унутрашњих послова као елитна јединица МУП-а.

“Покривали смо цијели терен ратом захваћене Републике Српске, од требињског, сарајевско-романијског, подрињског, посавског, мајевичког до крајишког ратишта. У овим борбама погинуло је 17 припадника Четвртог одреда. Споменик се до прије двије године налазио у кругу Касарне, али смо успјели да га премјестимо испред ЦЈБ Бијељина”, навео је Драганић.

Послијератни командант Одреда Миле Пејчић рекао је да је данашњи помен прилика да се борци присјете ратних дешавања која су пуна поноса јер је створена Република Српска.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић нагласио је да је поносан што је управо са припадницима Специјалне бригаде полиције извршио највише борбених дејстава.

“Борци Четвртог одреда Специјалне полиције Јања спадају међу најцјењеније борце Војске Републике Српске. Драго ми је што су сви одреди специјалне полиције почели да обиљежавају дан свог формирања јер је то прилика да се сјете погинулих сабараца”, истакао је Савчић.