Обиљежен Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије

У Цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима данас је служен парастос, а испред Спомен-костурнице у Источном Новом Сарајеву положено је цвијеће поводом обиљежавања Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Прије 26 година у Аеродромском насељу у Сарајеву заробљено је осам војника резервног састава ЈНА, и то Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић.

До сада су пронађени посмртни остаци само двојице војника, док је судбина других и даље непозната.

Представник Регионалне организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Невена Шиљеговић, која је и дијете погинулог борца, истакла је у обраћању да породице жртава највише боле године чекања.

“Ми, породице смо гладне истине и правде, а сити смо неправде, нерада одговорних институција када је ријеч о процесу тражења несталих лица и процесуирању ратних злочина над Србима. Наша организација изабрала је 22. април, као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије који обиљежавамо већ 16 година”, рекла је Шиљеговићева.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац рекао је да су породице незадовољне радом Тужилаштва БиХ које не подиже оптужнице против извршилаца злочина.

“Тужилаштво БиХ не ради свој дио посла, а имало би шта само ако хоће. Запоставили су наше жртве, правду, чак и оно што је најнеопходније, да тражимо и даље нестале наше очеве, мајке, браћу и сестре. Ако кажемо да смо задовољни ту ћемо направити највећу грешку, јер непоштујући наше жртве, још више поваћавају наш бол и тугу”, истакао је Грабовац.

Осим породица страдалих, обиљежавању Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату присуствовали су народни посланик Данијела Мрда, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, као и представници борачких организација.

На подручју Сарајева трага се за тијелима још 175 српских жртава, а потрага није окончана ни за укупно 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије.

Извор: СРНА

Извор: РТРС