Отворена прва радионица за чланове породица несталих бораца и цивила

У Бијељини је данас отворена прва радионица у оквиру пројекта “Нестали, никад заборављени” чији је циљ помоћ породицама несталих бораца и цивила у превазилажењу психо-социјалних проблема.

Предсједник Градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина Мишо Полетан рекао је да је циљ превазилажење психо-социјалних проблема ових породица, те побољшање сарадње са ентитетским и институцијама БиХ надлежним за ову проблематику чији ће представници присуствовати радионицама.

“Прије свега, треба рјешавати стамбено питање ових људи, и у граду је још седам незбринутих породица које и данас траже најмилије”, навео је Полетан. Он је додао да ће у оквиру пројекта до августа бити одржане четири радионице.

Супруга несталог борца и мајка ратног војног инвалида Мира Пиљић рекла је да 25 година трага за тијелом мужа, те да за све те године није успјела да ријеши ни стамбено питање. Пиљићева је апеловала да све надлежне институције помогну онима који су изгубили најдраже.

Потпредсједник Републичке организације породица погинулих, заробљених и несталих бораца и цивила Нико Кисић рекао је да је потребно пружити психо-социјалну, али и материјалну помоћ породицама несталих које имају трауме због тога што не знају ни мјесто гдје би прислужили свијећу најмилијима.

Кисић је подсјетио да на републичком нивоу има још 670 лица за којима се трага и рекао да није задовољан радом Института за нестала лица БиХ, односно Суда и Тужилаштва БиХ који, напомиње, непрестано опструишу тражење српских жртава.

“Не може се прихватити да од 2008. године, када је све прешло у надлежност Института БиХ, буде пронађено тек око 300 лица српске националности, а бошњачке око 4.000”, рекао је Кисић новинарима.

Члан Колегијума Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да се, према евиденцији Института, у БиХ трага за још око 1.100 несталих Срба од укупно 7.140 несталих регистрованих, а верификованих особа у БиХ.

Пројекат “Нестали-никад заборављени”, чија је реализација почела данас, финансира Министарство за људска права и избјеглице БиХ са 5.500 КМ, а реализује Градска организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина.

Извор: СРНА

Извор: НТВ Арена