Помен жртвама у Скеланима

Делегација Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина, присуствовала је данас парастосу за 305 Срба, бораца и цивила, које су 1992-1993. године у Скеланима, крај Сребренице убиле муслиманске јединице под командом Насера Орића. За страдања становника у скеланском крају, још увијек нико није одговарао.

На данашњи дан, прије 25 година, убијено је 69 становника Скелана и околних села. Парастоси су одржани и у Калиманићима и Ћосићима, где је, бранећи кућни праг, погинуло 34 људи. Злочин у Скеланима спада у најтеже, извршене на ширем подручју Сребренице. Више од 2.500 војника такозване Армије БиХ, 16. јануара, 1993. напало је села, убијало и ранило 160 Срба.

“Убијали су децу, цивиле, ми смо само бранили праг, огњиште, ми нисмо нападали”, каже Бранислав Глигић, из Скелана.

“Лично у мом дворишту је погинуло шест људи. Нико, нико није одговарао, као да се то догодило није”, каже Радомир Ивановић из Ћосића.

Најмлађе жртве су били браћа Димитријевић – Александар од пет и Радислав од 11 година. Убијени су док су са мајком, преко моста, бежали у Бајину Башту.

Суд БиХ је крајем прошле године изрекао ослобађајућу пресуду команданту такозване Армије БиХ за Сребреницу, Насеру Орићу, по оптужници за ратне злочине на подручју Сребренице и Братунца, 1992.године. Од 2014. Године, он је на потерници Србије , због сумње за злочине над становништвом у Сребреници , 1992.године. За страдања становника у скеланском крају, још увијек није нико одговарао.

“Чињенице се не могу сакрити,овде се зна колико је Срба страдало именом и презименом и то нико неће никада оспорити. Оно што је драстично и што је болно за српски народ, јесте што нико не одговара за те злочине, али ја верујем да ће наша истрајност довести до тога да бар неко изађе пред лице правде”, каже начелник општине Сребреница Младен Грујичић.