Братунац се присјетио страдања Срба: Народ Подриња претрпео монструозне злочине

Полагањем вијенаца код Централног спомен-крста на братуначком гробљу и служењем парастоса за 3.267 погинулих српских цивила и војника из средњег Подриња одана је почаст Србима овог подручја страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик и изасланик предсједника Србије Александар Вулин, те делегација Народне Скупштине Републике Ссрпске, заједничка делегација влада Републике Српске и Србије, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Миленко Ристић, представник Амбасаде Русије у БиХ, делегације Борачке организације Републике Српске, ветерана Војске Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, логораша, жртава рата, жена жртава рата, те општинских и борачких организација из регије Бирач и представници Трећег пјешадијског (Република Српска) Оружаног пука.

Прије полагања вијенаца, у оквиру програма обележавања страдања, служен је парастос за 3.267 погинулих српских цивила и војника из средњег Подриња, од којих је 2.428 убијено и погинуло у овој регији, а остали у другим деловима БиХ.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су српски цивили у средњем Подрињу убијани данима, месецима, годинама, те да се број од 3.500 убијених Срба покрива или се покушава покрити причом о страдању бошњака у Сребреници.

Додик је рекао да је захвалан Влади Србије, пре свега тадашњем премијеру Александру Вучићу, а данашњем предсједнику, што је покренуо иницијативу и неколико важних догађаја који се заједнички обележавају у Српској и Србији као заједничке активности двије владе.

Изасланик предсједника Србије министар одбране Александар Вулин рекао је да је поражавајуће, не само за Србе, него за цели људски род да за хиљадама побијених и закланих нико неће пустити сузу само зато што су Срби и што су православне вере.

– Несхватљиво је и немогуће прихватити да су црне мараме братуначких мајки мање вредне од белих марама мајки Сребренице. Не може се разумети да бол наших мајки никога не боли и да Срби морају сами да видају своје ране – рекао је Вулин.

Председник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић изјавио је да је српски народ Подриња у току одбрамбено-отаџбинског рата претрпео монструозне злочине и да његова жртва никада неће и не смије бити заборављена.

– У мају 1992. године овде је почео страшан погром српског живља у оквиру којег је страдало око 3.500 Срба. Оно што највише боли је да за ове гнусне злочине над српским становништвом, који су почињени под вођством Насера Орића, нико није кажњен и процесуиран – рекао је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је истакао да Влада Српске организацијом овог обележавања настоји да домаћу и страну јавност подсјети на страшна страдања српског народа на овим просторима.

Након парастоса и полагања вијенаца на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања је настављен на градском тргу обраћањем званичника, а потом је на љетњој позорници приказан документарни филм “Злочин без казне-страдање Срба у средњем Подрињу”.

Обележавање страдања посвећено је свим српским жртвама из овог краја, а организује се поводом 25 година страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљена 22 војника и цивила од којих нико није преживео иако је 7. живих заробљено.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину дана су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Тог трагичног Петровдана 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обележавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: Блиц