Обиљежено 25 година од оснивања Гарде “Пантери”

Полагањем вијенаца на централни споменик ослободиоцима, у Бијељини је обиљежено четврт вијека од формирања Специјалне бригаде Гарде “Пантери”, чијих је 100 бораца погинуло у стварању и одбрани Републике Српске.

Вијенце су положили саборци, представници Удружења ветерана Гарде “Пантери”, делегација Градске Борачке организације и Градске организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина. Будимир Гаврић, генерал ВРС у пензији, истакао је да је за ову бригаде од формирања био везан и непосредно и емотивно. “Пантери” су учествовали у више значајних акција, подсјетио је Гаврић.

Након полагања вијенаца, у Центру за културу је отворена изложба ратних фотографија, у знак сјећања на све оно што су преживјели током ратних година.
Кроз Гарду је током рата прошло око 2.000 бораца, 800 их је рањено, неки и по пет пута.
међу онима који су преживјели рањавање су и Петар Цвјетиновић и Александар Букарац.

Како кажу, неке од најтежих акција у којима су учествовали биле су на Брчанском ратишту и у Братунцу. Највише војника изгубили су на Мајевици.

Обиљежавању 25. годишњице од оснивања “Пантера” присуствовали су и припадници јединице “Бијели вукови” са Пала. Они су се са “Пантерима” заједно борили на неколико ратишта.

Обиљежавање овог значајног јубилеја борци нажалост дочекују у нимало добрим условима. Како кажу, већина их живи на ивици егзистенције, са неријешеним стамбеним питањем, неки чак и без струје, јер нису у могућности да плате рачуне.

Извор: НТВ Арена