Дан несталих срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије

Парастосом у цркви Светог Ђорђа и полагањем вијенаца у Спомен-костурници у Миљевићима, општина Источно Ново Сарајево, обиљежен је 22. април – Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић положио је вијенац у име предсједника Републике Српске, а присутнима се обратио уз ријечи да је процес тражења несталих дуг и да не смије бити заустављен.

– Без обзира на све, немамо право да заборавимо наше нестале. Никад не смијемо престати да их тражимо, да сазнамо шта је било са њима, ко су егзекутори, извршиоци, у чије име су то урадили и зашто? Процес тражења истине је успорен због само једне ствари, а то што нам се не дозвољава да кажемо да су наши најмилији убијени јер су били срби. – , рекао је Ћосић.

Он је истакао да процес тражења несталих треба наставити све док други не прихвате чињеницу и истину да су у протеклом рату страдали и убијани и Срби.

”Надам се да ће представници институција Републике Српске на свим нивоима наставити да пружају подршку процесу тражења несталих и на тај начин олакшати тај посао организацијама које то чине.”

Предсједник Републичке борачке организације Недељко Митровић рекао је да ова организација тренутно трага за 1.663 нестала лица српске националности, од којих су 663 војника, око 280 су жене и неколико десетина дјеце.

– Након отаџбинског рата било је регистровано 5.506 несталих лица српске националности, а бројке говоре о огромним размјерама злочина који је почињен над српским народом у протеклом рату. – рекао је Митровић и додао да се породице несталих боре са различитим опструкцијама тражења, политизацијом, па чак и комерцијализацијом.

– Многи који такво понашање толеришу, они и подстичу то као што то ради Институт за нестала лица БиХ. Институт је од свог формирања 2008. године идентификовао свега нешто више од 300 Срба. – истиче Митровић.

Према ријечима предсједника Републичке борачке организације у Спомен-костурници у Миљевићима налази се више од 250 посмртних остатака.

Митровић је рекао да је за чување посмртних остатака у Тузли и Високом издвојено више од седам милиона марака док је за ексхумације потрошено тек два милиона КМ.

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милка Кокот навела је да је прошло 25 година, а да и даље немају одговор гдје су посмртни остаци њихових најмилијих.

Она је позвала одговорне да не ћуте о посмртним остацима и злочину, да не манипулишу бројем несталих Срба и да не крију злочин.

Испред Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Невена Дошло, кћерка погинулог борца, рекла је окупљенима да су породице несталих и погинулих гладне истине и правде, а сите неправде и нерада одговорних институција када је у питању процес тражења несталих лица и процесуирања ратних злочина над српским народом.

На подручју Сарајева трага се још за 175 српских жртава, а потрага се наставља за још 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије.