Постхумно одликовано 10 бораца Војске Републике Српске

Данас су у Бијељини уручена одликовања којима је предсједник Републике Српске Милорад Додик постхумно одликовао 10 бораца са подручја Града Бијељина “Медаљом заслуга за народ”.

Одликовања члановима породица погинулих бораца уручио је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС. Поред чланова породица погинулих бораца додјели одликовања присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, начелник Одјељења борачко-инвалидске и цивилне заштите Града Бијељина Славиша Савић, те представници Градске организације породица погинулих и других сродних организација из Бијељине и Зворника.

Чланови породица постхумно одликованих бораца су овом приликом истакли да им одликовања значе много, јер ће њима и њиховим потомцима бити подсјећање на жртву који су њихови најближи дали за стварање и одбрану Републике Српске, али су подсјетили и да су одликовања уручена тек сада, више од двадесет година након завршетка рата у БиХ.

Митровић је навео да ће до краја године у Републици Српској бити запослено скоро 600 дјеце погинулих бораца путем три пројекта – приправничког стажа, самозапошљавања и пројекта партиципације послодавцима. Он је напоменуо да је тренутно на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске 1.800 дјеце погинулих бораца. “Нема више природног прилива дјеце погинулих бораца, јер су из средње школе изашли прошле године, а има их још неколико стотина који су на факултетима. Од садашњих 1.800 незапослених до краја године ће се тај број смањити на 1.200. Ми смо оптимисти и очекујемо да ће у наредне двије године сва дјеца погинулих бораца бити запослена”, рекао је Митровић.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина Мишо Полетан рекао је да је постхумно одликовање бораца ВРС јасан показатељ да народ и Република Српска нису заборавили њихове херојске жртве. “Надамо се да ће власт на свим нивоима наставити да обраћа пажњу на егзистенцијалне проблеме породица погинулих бораца , прије свега на проблем запошљавања дјеце из ове категорије”, рекао је Полетан. Он је апеловао да се породице чији су најмилији дали животе за Републику Српску, а нису до сада одликовани, обрате у Градску организацију како би их евидентирали.

Из Бијељине су одликовани:

  1. Јовановић (Живан) Трипун,
  2. Перић (Стјепан) Недељко,
  3. Мијић (Илија) Лазар,
  4. Живковић (Остоја) Василије,
  5. Ерић (Радослав) Горан,
  6. Симић (Милорад) Миле,
  7. Драганић (Обрен) Ратомир,
  8. Вукичевић (Мићо) Ранко,
  9. Остојић (Бранко) Цвијетин,
  10. Мајиновић (Јован) Јоцо.