Обиљежено 26 година од оснивања Прве Семберске бригаде

У Бијељини је јуче обиљежено 26 година од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ у којој се за слободу српског народа борило више од 5.000 бораца.

Први ратни начелник штаба ове бригаде Ђоко Пајић каже да је на данашњи дан 1992. године званично формирана бригада и да је овај датум значајан, не само за Семберију, него и за Републику Српску.

“Тада је формирана прва српска бригада, као претеча формирања свих будућих бригада ВРС и саме ВРС. Постојали смо и прије као бригада, јер смо септембра 1991. године били мобилисани због рата у Хрватској и Славонији, а имали смо задатак да спријечимо агресију Хрватске на Семберију”, рекао је Пајић новинарима.

Он каже да су 1. априла, када су избили сукоби у Бијељини, као већ формирана и оспособљена бригада и са осталима који су дошли у помоћ, успјели да спријече шири међунационални сукоб у граду.

Пајић наводи да је од формирања бригада кренула у одбрану ширих простора и да је учествовала на свим ратиштима.

“Прва зона одговорности била је у Брчком, гдје смо успјешно одбранили српске територије, а потом, када смо успјешно ослободили тај дио, добијамо задатак да кренемо у помоћ житељима села на Мајевици, у одбрану њихових огњишта која су паравојне муслиманско-хрватске снаге из правца Тузле почеле да освајају, пале и да прогоне становништво”, рекао је Пајић.

Он је навео да је одбрана Мајевице до краја остала зона одговорности ове бригаде, коју су успјешно сачували.

“Даноноћно смо, у садејству и са другим јединицама, бранили Мајевицу од оних који су упорно настојали да преко ње споје Тузлу са Челићем и општином Брчко”, каже Пајић.

Он напомиње да је Прва семберска бригада ишла на сва ратишта посебно у Рајловац, а знатан допринос дала је у одбрани западних крајишких села и општина 1995. године, гдје је своје животе дало 12 бораца ове бригаде.

Евоцирајући успомене на ратни пут Прве семберске лаке пјешадијске бигаде и на ратне другове који су животе изгубили за Републику Српску, цвијеће и вијенце на Споменик ослободиоцу у Бијељини данас су положили породице, пријатељи-саборци, представници Градске борачке организације и града Бијељина.

Прва семберска бригада имала је зону одговорности дугу 37 километара, а припадници њених јединица ратовали су и на свим фронтовима, гдје се од 1992. до 1995. године бранила Република Српска.

Извор: СРНА

Извор: РТВ БН