Обиљежен Дан одбране Града Бијељина

Парастосом у Цркви Светог Ђорђа у Бијељини, а потом полагањем вијенаца на централни споменик ослободиоцима из Oдбрамбено – отаџбинског рата, обиљежен је Дан одбране града Бијељина.

На скупу бораца и грађана поручено је да је овај дан веома значајан за српски народ и стварање Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић истакао је да 31. март борци обиљежавају поносно, јер је општепознато да је 1992. године увелико био рат у Хрватској.

“Тих година, српски народ се добро организовао и уз помоћ тадашње ЈНА Бијељина је одбрањена и под контролом Војске Републике Српске. Да тих дана није одбрањена, сигурно данас не бисмо били на овим просторима, а овај дан ћемо увијек с поносом славити”, рекао је Стевановић.

Све вријеме рата, како је нагласио, Бијељина је била жила-куцавица Републике Српске и Републике Српске Крајине.

“Знамо да је наслоњена на Србију, што значи да кроз Бијељину пролази коридор живота и једном рјечју Република Српска не би могла да постоји да град Бијељина није остао у рукама снага Војске Републике Српске”, рекао је Стевановић.

Он је нагласио да се овај датум никад не смије заборавити, јер су тих дана многи положили своје животе за Републику Српску, али и спасили многобројно становништво Бијељине.

Предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић рекао је новинарима је да је овај датум један у низу датума којим се шаље порука о истини.

Он је навео да у свим сукобима у свијету, осим страдања становништва и материјалног разарања, страда и истина.

“Данас, 26 година послије тих догађаја, имамо двије потпуно различите истине. Једна од тих истина коју су чак наводно утврдили они који су професионално задужени да се баве истраживањем, доказивањем и документовањем, тврде да су Срби напали Бијељину како би преузели власт. Ако се имало погледају документи из тог времена, видјеће се да су Срби имали апсолутну власт, јер су били и најбројнији на изборима који су претходно одржани”, рекао је Савчић. новинарима.

Према његовим ријечима, друга истина коју представљају “јесте да су српске паравојне снаге напале ненаоружано несрпско становништво и починили злочин”.

“На срећу, имамо документе, и то несрпске документе, који доказују супротно. Сам командант јединице `Црних лабудова`, муслиманских паравојних формација, говори о томе како су на данашњи дан прије 26 година, како је рекао, `поваљали више Аркановаца`, а да су они имали тројицу погинулих”, рекао је Савчић.

Он је нагласио да то потврђује да се не ради о нападу на ненаоружани несрпски народ.

Савчић је нагласио да је упаво због свега наведеног веома битно обиљежавати значајне датуме из наше новије историје, како би се права истина пренијела генерацијама које долазе.

Извор: СРНА