Дан бораца Републике Српске

Полагањем вијенаца испред споменика погинулим борцима на централном тргу, 14. фебруара, Дан бораца данас је обиљежен и у граду Бијељини. Вијенце су положили представници Градске Борачке организације, Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градске управе Града Бијељина, 3. пјешадијског Република Српска пука, те представници МУП-а РС.

Дан бораца Републике Српске, 14. фебруар, један је од најзначајнијих датума у календару ове земље – истичу представници Градске Борачке организације Града Бијељина.

“Част нам је поклонити се данас онима који су дали своје животе за стварање РС, који су својом жртвом допринијели да ми сви данас живимо слободно, у својој земљи”, рекао је секретар Борачке Организације Бијељина Радан Остојић.

Остојић напомиње да су, 25 година након завршетка рата, многи демобилисани борци незадовољни својим положајем.

“Имамо РВИ од 5. до 10. категорије чије су инвалиднине срамотно ниске. Од њих не могу преживјети ни сами инвалиди, а камоли њихове породице. Већина тих лица и даље је незапослена, а с обзиром на њихове године и здравствено стање, тешко је очекивати да ће икада пронаћи посао.”

Проблем је и запошљавање дјеце погинулих бораца – истичу у Градској Борачкој организацији Бијељина.

“То је категорија која заслужује бригу читавог друштва, прије свега републичких и локалних органа власти, али и свих јавних предузећа”, рекао је Остојић.

Са простора Семберије у претходном одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је више од 900 бораца, док је њих 2.000 рањено.

Извор: РТВ БН