Помен страдалим Србима у Подрињу и Залазју

У Залазју код Сребренице данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене свијеће за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 25 година од трагичног Петровдана и великог српског страдања у сребреничкој општини.

На споменик су положиле цвијеће и делегације општина Сребреница и Братунац, те бројних општинских невладиних организација проистеклих из рата из општина средњег Подриња.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је прошло 25 година од злочина у Залазју и да породице настрадалих четврт вијека траже истину и правду.

“Они који ту правду дијеле неће да чују наше захтјеве и доказе, јер не желе да признају и било кога осуде за злочине почињене српском народу, и поред чињеница и материјалних доказа који су им давно достављени”, оцијенио је Грујичић.

Он сматра да правосудни органи БиХ свјесно одуговлаче и чекају да вријеме прође, очевици помру и да нико не одговара за убијене Србе због недостатка доказа, што је најчешћи одговор Тужилаштва БиХ када су у питању процесуирања за српске жртве.

“Морамо да будемо упорни у тражењу правде и истине и никада нећемо одустати од инсистирања да треба да одговарају починиоци злочина над Србима у Залазју и другим селима око Сребренице”, поручио је Грујичић.

Стака Цвјетиновић је прије 25 година у Залазју остала без мужа Ивана. Она каже да земаљске правде нема и да породице вјерују у Божију правду која неће изостати јер Бог једини чује патњу и сузе српских породица чији су најдражи свирепо убијени код својих кућа.

Велики број новинарских екипа из БиХ и иностранства присуствовао је данашњем парастосу у Залазју.

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положиле су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број страдалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

За злочине над Србима у Подрињу нико није одговарао и слоган овогодишњих “Петровданских дана” био је “25 година злочина без казне”.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима из ове општине у протеклом рату, убивши 474 српска цивила и војника, међу којима је било деветоро дјеце, 57 жена и 65 стараца од којих су више од половине масакрирали.

И ове године у Залазју је поновљено да борачке организације, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 21. меморијални, хуманитарно-духовни и културно-спортски програм “Петровдански дани” који је, поводом 25 година од страдања сребреничких Срба, организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу те године.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а био је велики број рањених.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године у Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана, ови посмртни остаци су идентификовани и сахрањени су 2012. године, на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Извор: СРНА