Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у сарадњи са Одјељењем за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Града Бијељина и ове године организовала је бесплатно путовање за преко 50 чланова породица погинулих и несталих бораца поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежен је поменом и полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, на којем је сахрањено 947 погинулих бораца, као и парастосом у Манастиру Светог великомученика Георгија на чијим зидовима су уписана имена 4.000 погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске ове регије.

Снаге такозване Армије БиХ су у зору, 15. јуна 1995. године, почеле свеопшти напад на положаје Сарајевско-романијског корпуса ВРС. Непријатељских војника било је многоструко више, али су српски борци уз натчовјечанске напоре и херојство, одбранили народ, територију и слободу овог подручја.

Са обиљежавања још једне годишњице славних и, уједно трагичних дана, упућена је порука да иако је већина територије одбрањене у јунској офанзиви, послије Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ, сјећање и понос који осјећамо према нашим најмилијима који су дали своје животе за нашу слободу никада неће бити отето нити заборављено.