Тузланска колона – 25 година од злочина

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас је у Бијељини одата пошта страдалим припадницима ЈНА у Тузли – „Тузланска колона“.

Према програму обиљежавања, у 11.00 часова на градском гробљу на Пучилама служен је парастос за погинуле припаднике ЈНА.

Министар рада Републике Српске Миленко Савановић је изјавио да су српски војници и официри у Тузли страдали без кривице, само зато што су били у униформи ЈНА, која је још била легитимна и легална да брани уставни поредак.

“Поубијали су их припадници `Зелених беретки`, тузланског МУП-а, ТО и `Патриотске лиге`, потомци оних који су у Другом свјетском рату били у `Ханџер дивизијама` и чинили зла српском народу, заједно са усташама НДХ”, рекао је Савановић.

У обраћању испред Спомен-костурнице у Бијељини, министар је убице невиних у Тузланској колони назвао звијерима и учесницима паклене завјере, а слободарски српски народ позвао да учи из историје и чува јединство и Републику Српску као зјеницу ока.

“Идеал слободе нема цијену и ми немамо времена за нејединство јер истина је разоткривена деведесетих година прошлог вијека”, рекао је Савановић и истакао да су се тада пробудили и почели да убијају они који су за раније злочине над Србима били амнестирани у заједничкој држави.

Припаднике ЈНА у Тузли су 15. маја 1992. године из засједе напале муслиманске снаге, које су убиле 59, а раниле 44 војника.

Извор: Инфо Бијељина