Почаст страдалим војницима ЈНА у Тузланској колони ове године у Бијељини

Министар рада и борачко-инвалидске зашите РС Миленко Савановић је најавио да ће у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Бијељини, умјесто у Тузли, 15. маја бити обиљежено страдање припадника ЈНА у Тузланској колони 1992. године.

– Ове године обиљежавање ћемо организовати у Бијељини, а не у Тузли, као што је био случај до сада, због безбједносних разлога и недозвољавања обиљежавања страдања припадника ЈНА у складу са српским обичајима, постављања спомен-плоче са именима убијених и немогућности парастоса по хришћанском обреду – истакао је Савановић.

Он је подсјетио да је у звјерском и кукавичком нападу на колону ЈНА у Тузли, гдје као ни у Добровољачкој улици у Сарајеву, муслиманско ратно политичко и војно руководство није поштовало договор о мирном повлачењу ЈНА, те је убијено 59 припадника ЈНА, док је 44 било рањено.

Савановић је поводом обиљежавања Дана победе над фашизмом рекао је да је српски народ дао огроман допринос у борби против фашизма у Другом светском рату, истичући да је тај сукоб био најбруталнији и најкрвавији у историји цивилизације.

– У Другом свјетском рату погинуло је око 60 милиона људи, док је на подручју бивше Југославије погинуло 1.706.000 људи, од чега око 300.000 бораца НОР – истакао је Савановић у Бањалуци.

Он је најавио да ће у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Бањалуци у четвртак и петак, 11. и 12. маја, бити обележен Дан Војске Републике Српске (ВРС).

Он је подсетио да је Народна скупштина Српске Републике БиХ на седници 12. маја 1992. године донијела историјску одлуку о формирању ВРС.

– ВРС је формирана с циљем одбране српског народа, његових простора, живота и стварања Републике Српске – истакао је Савановић.

Он је рекао да је ВРС сачувала српски народ од уништења и геноцида, додајући да је кроз ВРС прошао 215.671 борац, док су животе за Републику Српску дала 23.184 борца.

Извор: СРНА