Обиљежено 25 година од формирања Прве семберске бригаде

У Бијељини је данас свечано обиљежено 25 година од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, чијих је 139 бораца херојски погинуло на бранику отаџбине.

Први начелник Штаба бригаде Ђоко Пајић подсјетио је на њен славни ратни пут и одбрану српских простора широм Републике Српске, од борби за “коридор живота” у Посавини, заштите Семберије на мајевичком ратишту, учешће у борбама око Сарајева и одбране западно-крајишких општина, гдје год се бранио српски простор и српски народ.

Некадашњи командир Јуришног вода Синиша Владисављевић рекао је новинарима да је ратни пут Прве семберске бригаде био успјешан од Дрине до Уне.

“Тешко је било када смо у рату губили саборце и када су нам борци били рањени, али најтеже је било када смо у Дејтону изгубили дио територије Републике Српске коју смо крвљу одбранили”, рекао је Владисављевић.

Он је истакао да је поносан на све српске борце и на Републику Српску и позвао генерације младих да чувају тековине херојске борбе и границе Републике.

На централни споменик погинулим борцима Семберије у одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положиле делегације сабораца, породица погинулих, Градске управе и Градске борачке организације Бијељине.

У суботу, 8. априла, у Цркви Светог кнеза Лазара у касарни у Бијељини служен је парастос погинулим борцима Прве семберске бригаде и организована посјета Спомен-соби која се још налази у кругу касарне.