Обиљежен Дан бораца Републике Српске

Дан бораца Републике Српске обиљежен је данас у Бијељини служењем парастоса и полагањем вијенаца на централни споменик за 1.000 погинулих бораца Војске Републике Српске из Семберије.

Предсједник градске Борачке организације Миодраг Стевановић рекао је да се овај дан обиљежава у славу Првог српског устанка из 1804. године и као почетак стварања нововјековне српске државе на чијим је основама грађена слобода српског народа.

Стевановић каже да у Бијељини живи око 20.000 демобилисаних бораца и око 2.000 породица погинулих, а програм стамбеног збрињавања започет 2007. године успјешно је завршен изградњом 500 стамбених јединица за борачку популацију.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је на свечаности да, осим бриге о породицама погинулих и ратним војним инвалидима, у наредном периоду значајнију пажњу треба посветити бризи за демобилисане борце.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Мишо Полетан рекао је новинарима да је до сада много урађено на запошљавању дјеце погинулих бораца и да се тај процес наставља, а посебна пажња биће посвећена запошљавању лица из ове категорије који имају средњу стручну спрему или су неквалификовани.

Он је додао да посао у Бијељини чека још  око 300 дјеце погинулих бораца, од којих 70 одсто има средњу стручну спрему или завршено само основно образовање.

Вијенце на споменик погинулим борцима на централном градском тргу положиле су делегације Градске управе, Градске борачке организације, Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина, УДПБ Насљеђе, те делегације војске и Министарства унутрашњих послова.