Наша делегација присуствовала је Парастосу за погинуле борце ВРС из Смолуће, Потпећи и Тиње

Делегација Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина присуствовала је данас парастосу за страдале борце ВРС из Смолуће, Потпећи и Тиње.

На градском гробљу у Пучилама служен је парастос за погинуле војнике и цивиле са подручја Тузле. У присуству делегација различитих организација и званичника, парастос је служио Његово преосвештенство епископ Зворничко-Тузлански Хризостом.

Ратни командант Гарде “Пантери” Љубиша Лазић подсјетио је да је војно и политичко руководство Републике Српске средином августа 1992. године издало наредбу за деблокаду Смолуће.

– У Смолући је било од 7.000 до 8.000 становника, слабо наоружаних, са недовољно муниције и хране. Из Бијељине је кренуло 550 војника и полицајаца. У тим борбама, које су трајале петнаест дана, имали смо четворицу погинулих и 16 рањених бораца, а задатак је успјешно обављен – истакао је Лазић.

Милорад Илић из Потпећи навео је да је стање у Смолући у ратним данима било веома тешко.

– Јели смо кукуруз хибрид, нисмо имали ни муниције. Имали смо импровизовану болницу и љекара, апсолвента медицине, који је одлично обавио посао. Захваљујући припадницима Гарде `Пантери` и борцима ВРС из свих крајева, успјели смо да се извучемо из обруча – додао је Илић.

– У једној од најхуманијих битака ВРС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, за деблокаду Смолуће, погинуло је 18 припадника ВРС. Данас становници Смолуће, Потпећи и Тиње живе овдје у Семберији, широм Републике Српске, али и у иностранству – истакао је Трифковић.