Саопштење поводом трагедије у Бањалуци

Одбор потомака-дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске Бијељина поводом трагичне смрти сина погинулог борца, Јована Обућине који је извршио самоубиство због незапослености и тешке материјалне ситуације изражава искрено саучешће породици Обућина, а цјелокупном друштву и одговорнима за тешку материјалну ситуацију у којој се налазе борачке категорије становништва упућује још један апел да предузму мјере да се овакви немили догађаји не понове.
У јавности је створена слика да се дјеца погинулих бораца запошљавају, при чему грађани нису свјесни да је ово далеко од истине. Само у Бијељини на евиденцији Завода за запошљавање има преко 200 дјеце погинулих бораца и питање њиховог запошљавања се јако споро рјешава. Због тога, дјеца палих бораца су на рубу егзистенције, тешко заснивају своје породице, одлазе из Републике Српске, а, нажалост, угашен је и један живот. Питамо се и питамо надлежне: Зар нису били довољни животи наших очева за стварање наше Републике, него требају и наши?
Одбор потомака-дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске Бијељина поново позива јавне и приватне установе и предузећа да приликом запошљавања дају приоритет дјеци палих бораца, јер се већина налази у изузетно тешкој материјалној ситуацији. Дјеца погинулих бораца не траже милост, него шансу да својим радом надокнаде бар дио онога за шта их је живот ускратио.

С поштовањем
Одбор потомака-дјеце погинулих бораца Бијељина