У три напада уморено 109 сељана

Лијепо уређена кућа, двориште пуно цвијећа и успомене једино је што је још остало старици Славки Матић, родом из сребреничких Обада, која је, и то у само једном дану, у прошлом рату изгубила двије кћерке и супруга.

Све се то догодило 14. децембарског дана 1992. године, када су припадници јединице којом је командовао Насер Орић у овом крају починили још један злочин.

Мало се ко надао да ће се тога дана догодити зло у Бјеловцу, селу недалеко од Братунца, у коме су Матићи прије рата живјели у срећи и благостању.

Супруг и отац Радивоје тога јутра припремао се, као и много пута прије, да крене на линију одбране села, а Славка је пошла на своје свакодневне радне задатке, које је обављала у једној од сусједних зграда, у којима је била смјештена кухиња, у којој је припремана храна српским борцима.

Одједном је почело пуцати, отуда од Грановине из правца Сребренице. Орићеви бојовници опкољавају село. Свима је било јасно да се спрема зло. Куће су већ почеле да горе. Ко је остао био је убијен. Тако су то радили сребренички муслимани већ прве ратне године.

Несрећна жена Славка Матић тек око 16 часова 14. децембарског дана кренула је кући. Срећко Михајловић јој саопштава да су јој обје кћерке, Гордана и Снежана, убијене. Биле су живе, вјероватно тешко рањене, да би, пошто им нико није могао пружити прву помоћ, мало касније и издахнуле. Гордана је била 1967, а Снежана 1965. годиште. Гордана је била грађевински техничар, а Снежана медицински техничар – лаборант.

Обје сестре, и Гордана и Снежана, мобилисане су 18. априла 1992. године.

Ниједна од њих није била удата.

Њихов отац Радивоје када је погинуо имао је 55 година. Радио је као административни техничар у сребреничком руднику “Сасе”.

Прича о страдању породице Матић је прича о страдању сељана овог дијела братуначког краја. Приликом само три напада, 28. јуна, те 12. јула и 14. децембра ратне 1992. године, у Бјеловцу, Лозничкој Ријеци, Сикирићима и Лозници, прелијепим мјестима братуначке општине, муслимани из Сребренице, односно њихов ратни комадант Насер Орић, убили су 109 сељана, углавном цивила.