Прве жртве села мученика

Отац Јово је имао 72 године, син му Милан 42, други син Петар три године мање, док је Васо имао 34 године, када су их душмани, припадници хрватско-муслиманских снага из Брода и околине, али и из Хрватске, на звјерски начин уморили у Сијековцу. И то на кућном прагу.

Непријатељи су све њих извели из подрума, у који су се били сакрили како би спасли живот. Али за душмане ништа људско није вриједно. Чак ни живот невиних људи.

– Мога Јову држала сам за руку када нам је пришао један од џелата. Ништа није говорио. Из очију му се видјела мржња и жеља за убијањем. Извадио је пиштољ. Прислонио на чело и хладнокрвно убио Јову. И остала тројица скончала су на исти начин. Поубијали су их све редом, а да ни оком нису трепнули. Урадили су то са поносом какав се може видјети само на лицу злочинаца а онда и нељуди, сјећа се мајка и супруга Миља.

Миљу нису убили јер тога дана жене Сијековца нису биле на нишану. Убили би они сигурно и трећег Миљиног сина Бранислава, али он се спасао тако што је, по наредби једног од припадника Хрватског вијећа одбране, њиховим колима одвезао до болнице у Броду неког њиховог рањеног бојовника. То му је и спасло живот.

Тога 26. дана марта 1992. године, у Сијековцу је убијено девет Срба, мјештана овог села мученика.