Митровић: У припреми тужба због прикривања истине о страдалим Србима

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Недељко Митровић рекао је да је у припреми тужба Суду БиХ против Института за нестала лица БиХ и власти Федерације БиХ због прикривања истине о судбини несталих Срба.

Он је рекао да је Европски суд за људска права БиХ у одговору на апелацију навео да је Институт за нестала лица формиран 2008. године у БиХ, те да је одговоран и задужен за рјешавање тих питања. Митровић је подсјетио да је ова републичка организација 2014. године добила одговор од Европског суда за људска права на њихову апелацију због тога што им власти ФБиХ не дају одговоре о судбини несталих Срба, а за која основано сумњају да су властима тог ентитета познати.

„Прошло је четири године од наше апелације, али ми немамо одговоре, због чега сматрамо одговорном федералну компоненту у Институту за нестала лица БиХ и власти ФБиХ“, закључио је Митровић.

Он је додао да су Срби нестали на подручјима која су након потписивања Дејтонског споразума припала ФБиХ или су током рата била под контролом такозване Армије БиХ.

Извор: РТРС