У Бијељини обиљежен Дан страдања Срба на Теочаку

У Бијељини је јуче, у знак сјећања на страдале цивиле и борце који су бранили Теочак, служен парастос, те положен вијенац и цвијеће на споменик борцима палим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина Мишо Полетан рекао је да је на подручју Теочака своје животе дало 58 цивила и бораца, бранећи своја огњишта.

“На подручју Теочака у одбрани су углавном дјеловали припадници Прве семберске, те Прве, Друге и Треће мајевичке бригаде, као и Гарде `Пантери`”, рекао је Полетан новинарима.

Он је рекао да је на данашњи дан 1993. и 1994. године погинуло највише српског живља, те да је 26. март уврштен у календар обиљежавања датума значајних за цијелу Републику Српску.

Жарко Радић, отац борца погинулог на ратишту на Теочаку, рекао је новинарима да је осамнаестогодишњег сина изгубио 26. марта 1993. године.

“Син ми је био на редовном служењу војног рока, као припадник корпусне војне полиције”, рекао је Радић.

Он је навео да су се велика страдања на подручју Теочака дешавала управо 26. март, те се овај датум обиљежава као дан сјећања на страдале српске цивиле и војнике на овом ратишту.

“Наша обавеза је да се сјећамо и помињемо имена оних који су своје животе дали за одбрану Републике Српске. Нажалост, ситуација и данас за све који траже своје најмилије није најповољнија. Подршку да дођу до било каквих сазнања о њима ни данас немају са нивоа БиХ, односно од Института за нестала лица”, рекао је Радић.

Вијенце и цвијеће на споменик борцима погинулим у протеклом рату положили су чланови породица, пријатељи и представници бијељинске Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, градске Борачке организације, Републичке организације породица несталих, полиције, те Градске управе Бијељина.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да се одаје пошта младим војницима који су пали на теочанском ратишту.

“Младост, војници на редовном одслужењу војног рока највише су овдје страдали, дали своје животе за Републику Српску. Наш основни циљ и жеља је да се они никад не забораве, али и да не дозволимо да се ово зло икада више понови”, рекао је Мићић новинарима.

Извор НТВ Арена