ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ – НАЈВЕЋИ ХЕРОЈ 20. ВИЈЕКА

Борци семберско-мајевичке регије најоштрије осуђују пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и сматрају је срамном и недопустивом, те поручују да је Младић војник и човјек који ће остати упамћен као највећи херој српског народа 20. вијека.

Борци сматрају да је генералу Младићу судило некомпетентно судство, суд у Хагу, који је, како наглашавају, створен да суди искључиво Србима.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је новинарима након састанка бораца-представника ратних јединица Војске Српске, да је данашњи скуп јасно показао да међу Србима постоји велико јединство, а да су то показали сви присутни иза којих стоји на хиљаде бораца.

“Показали смо данас огорчење због неправедне осуде генерала Младића и сви као један знамо да Хашки трибунал није донио помирење, јер то није суд правде. Ми, његови борци, наставићемо путем којим смо ишли и до сада, а славићемо га као највећег хероја српског народа у посљедњем вијеку”, рекао је Стевановић.

Он је истакао да ће Војска Српске и даље обиљежавати своје значајне датуме.

“Поносни смо на Републику Српску коју смо крвљу одбранили. Ово је призната земља у којој једино можемо да живимо слободно. То је био циљ свих нас који смо бранили земљу, а он се и остварио – добили смо своју територију која је међународно призната”, каже Стевановић.

Он је поручио да српски народ, да се није бранио, данас не би ни живио на овим просторима. “Зато смо посебно поносни на све оно што смо часно радили бранећи нејач, бранећи свој народ као и на све оно у чему смо успјели”, истиче Стевановић.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић сматра срамном и неутемељеном неправедну одлуку Хашког суда којом је херој Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора.

“Поносни смо на нашег команданта, човјека који је бранио српски народ на овим просторима. Треба имати на уму и чињеницу да Срби, за разлику од муслимана, никада као борци и људи нису ратовали између себе”, рекао је он.

Према његовим ријечима, муслимани су ратовали између себе, са Хрватима те са Србима, а опет Србе приказују као “лоше момке, лоше борце и лоше команданте”.

Маринковић истиче да су Срби само бранили своја огњишта, свој народ и нејач што је, како наглашава, радио и часни и поносни командант генерал Ратко Младић.

“Што га више осуђују ми ћемо од њега стварати већег хероја, и све док неко буде говорио да је он злочинац, он ће за нас бити светац”, нагласио је Маринковић.

Ратни начелник штаба Источнобосанског корпуса Будимир Гаврић истакао је да је пресуда изречена Младићу апсолутни промашај суда у Хагу којег, наглашава, борци никада нису и неће прихватитити.

“Тај суд није ни формиран по прописима, формиран је од неких ненадлежних. Као такав ни не може да доноси одлуке које могу да се прихвате, посебно у овом случају, јер је генерал Младић осуђен неправедно”, рекао је Гаврић.

Гаврић додаје да веома добро познаје генерала Младића и да сасвим поуздано зна да он никада није наредио, нити би као човјек и генерал могао тако нешто да нареди.

Гаврић је најавио да ће протести против овакве пресуде тек услиједити, како би се пружила подршка Младићу, који јесте херој и кључни је човјек у стварању Војске Српске, а тиме и Републике Српске.

Градончелник Бијељине Мићо Мићић каже да је пресуда генералу Младићу помало очекивана али да је свакако потпуно неправедна те да практично представља пресуду Војсци Српске, што ни у једном случају не би требало да буде.

“Војска Српске је бранила свој народ, није освајала територије. Доказ да смо били у праву јесте и Дејтонски мировни споразум који нам је дао право на 49 одсто територије. Наш рат био је одбрамбено-отаџбински у којем смо се само борили да опстанемо на овим просторима”, оцијенио је Мићић.

Хашки трибунал осудио је јуче некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Извор: НТВ Арена