Обиљежен Међународни дан несталих

Код Манастира Свети Никола на Озрену, у Петрову данас је служен парастос и положени вијенци поводом Међународног дана несталих, те истакнуто да ће 1.662 особе за којима трага Република Српска динамиком рада Института за нестала лица БиХ вјероватно бити пронађене у наредних 40 година.

За 129 Срба са Озрена који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату посмртни остаци још нису пронађени.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић указао је на опструкцију и селективну правду међународних организација, али и институција БиХ у активностима како би се расвијетлили злочини који су почињени над српским народом.

“Ми смо испричали приче које се већ знају, написали све што се могло написати, документовали све што се могло документовати, али коме? Правда је недостижна, селективна су тужилаштва и судови, али морамо наставити причати све док не проради се свијест”, поручио је Драгичевић.

Замјеник Директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Невенко Врањеш рекао је да се процес тражења несталих може убрзати само враћањем надлежности тражења несталих у институције Републике Српске и изразио незадовољство радом Института за нестала лица БиХ.

“Институт за нестала лица није успоставио централну евиденцију несталих лица, игнорише институције Републике Српске. Међународна комисија за нестала лица је пристрасна и чува Институт у његовом не раду”, рекао је Врањеш.

Он је навео да је још 2008. године пронађено 29 локација са посмртним остацима, а да Тужилаштво БиХ није поступало према дојавама и информацијама, и изразио бојазан да због дужине времена може доћи до промјене конфигурације терена.

На скупу, који се традиционално 12. пут обиљежава на Озрену, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић навео је да злочини над српским војницима и цивилима у Возући и на Озрену имају све карактеристике локалног геноцида.

Он је незадовољан што невладин сектор у Републици Српској није јединствен у тражењу несталих како би се тај процес убрзао, и навео да се траже још 1.662 лица, која ће динамиком рада Института за нестала лица БиХ вјероватно бити пронађена у наредних 40 година.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац рекао је да у досадашњем периоду нико није контролисао рад Института за нестала лица БиХ.

Када је у питању рад на идентификацији посмртних остатака српских жртава, Грабовац је поновио да је у три постојеће костурнице смјештено 657 тијела која, упркос вишегодишњим захтјевима, нису идентификована.

Он је указао и да је у Високом пронађена гробница са 59 тијела, од чега 23 дјеце, за које се према изјавама свједока претпоставља да су Роми, а да надлежне институције нису ништа предузеле ради индентификовања тијела и кажњавања починилаца.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божана Живковић Рајилић рекла је да је потребно убрзати хапшење ратних злочинаца над Србима, а нестале Србе пронаћи и сахранити.

Она је оцијенила да постоји селективна правда у процесуирању етничког чишћења и геноцида над српским народом, што није наведено ни у једној судској пресуди.

Начелник општине Петрово Озренко Петковић навео је да се са овог подручја још 129 лица воде као нестали и изразио наду да се у наредном периоду њихова судбина разријеши.

Извор: СРНА