Огорчење због немогућности одласка на мјесто страдања

Породице погинулих припадника ЈНА огорчене су што данас у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву нису могле да одају пошту најмилијим.

Богдана Томовић, мајка погинулог припадника ЈНА Здравка Томовића, каже да јој је поново нанесен велики бол јер је данас прошла 200 метара од улице гдје јој је дијете убијено, а да ту није смјела да положи цвијеће. Она је запитала у којој држави живи и гдје је та слобода.

– Замолила бих све институције да ово више не дозволе и да нам омогуће да слободно одемо у Добровољачку и положимо цвијеће на мјесту погибије наших најмилијих – рекла је Томовићева.

Гордана Гвозденовић, којој је у Добровољачкој улици погинуо брат Обрад, каже да су породице жртава поново слагали јер су им прошле године у Сарајеву обећали да ће их пустити да мирно положе цвијеће и прислуже свијеће.

– У задњем моменту нам је речено да не идемо јер можемо ризиковати живот. Ми се не бојимо никога у Сарајеву, али одсутали смо јер није у реду да на данашњи дан правимо проблеме – истакла је Гвозденовићева.

Она је у питала гдје је Тужилаштво БиХ данас и гдје су тужбе породица жртава.

Служењем парастоса у Храму Светог великомученика Георгија и полагањем вијенаца на Спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима, данас је обиљежено 25 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године. У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијени.

Злочин у Доровољачкој још нема судски епилог.

Извор: Palelive.com